«

»

Медијима представљен пројекат ,,Математичка играоница за предшколце"

Преsl11ко 300 ваљевских предшколаца учи математику кроз игру. Подружница математичара Ваљево реализује пројекат ,,Математичка играоница за предшколце” чији је циљ популаризација математике код деце предшколског узраста. Кроз игру, подстицање самосталног истраживачког рада, мисаоне технике, загонетке, развијају логички начин размишљања и љубав према математици, али и другим природним наукама припремајући се да први пут седну у школске клупе. Чак 300 предшколаца из осам ваљевских вртића је укључено у пројекат који Подружница математичара Ваљево реализује у партнерству са Предшколском установом “Милица Ножица”.
На данашњој конференцији за новинаре, председник Подружнице математичара Ваљево Вељко Ћировић оценио је говорећи о значају реализације оваквих и сличних пројеката, које финансира град Ваљево кроз имплементацију Локалног плана акције за децу, да је примарни циљ учинити математику пријемчивом деци најмлађег узраста како би касније кроз школовање разумели и гајили љубав према овој науци.
“Подружница математичара Ваљево реализује овај пројекат у континуитету већ пет година уз подршку Града. До сада су полазници били основци, средњошколци, а ове године по први пут и предшколци. Њима се математика кроз игру отвара, приближава, а то ће им бити важно кроз школовање. Одрживост пројекта пратимо на основу тога што наши ученици касније кроз школу показују интересовање према овој науци, али и осталим природним наукама. Чинимо да им школа буде доступнија, а резултати на такмичењима последњих година, када су ученици из Ваљева у питању, обећавају и говоре о томе да то што ми радимо има дугорочне позитивне ефекте”, нагласио је председник Подружнице математичара Ваљево Вељко Ћировић.
Медији су данас имали прилику да посете групу малишана који су учили математику у радионици у вртићу “Хајди”. За пројекат “Математичка играоница за предшколце” издвојено је у овој години из градског буџета 150.000 динара. Иначе, пројекти које спроводи Подружница математичара Ваљево оцењени су као најбољи, а у прилог томе свакако говоре, резултати рада, као и запажени успеси ваљевских ученика на такмичењима највишег ранга.
Аутор: Маријана Јевтић
Ваљево, 15.12.2017. године