«

»

Одржани шаховски турнир у оквиру пројекта ,,Од игре до науке кроз свет математике''

sah1У недељу, 6. новембра  2016. одржана је манифестација ,,Дан шаха у Ваљевској гимназији'' у oквиру које су организовани турнири за ученике основних и средњих школа.

Манифестација је спроведена у оквиру пројекта ,,Од игре до науке кроз свет математике'' који реализује Подружница математичара Ваљево, а подржава га Град Ваљево из Локалног акционог плана за децу. Ови турнири имали су за циљ да се талентованим и креативним ученицима обезбеди додатна подршка у својој љубави према математици, шаху и предностима које даје ангажовање на пољу ових дисциплина. Најважније поруке одржаних турнира биле су победа спортског и здравог такмичарског духа, као и нове жеље оних најуспешнијих да додатно уче и напредују у овом спорту.

Код основаца турнир је одигран по швајцарском систему у 7 кола, са темпом игре од 15 минута по играчу. Три најуспешнија такмичара су имала по 6 поена, а захвљаујући додатном критеријуму Бухолцу, редослед је: Михаило Вуковић (8.р. Ваљевске гимназије), Лука Станић (7.р. ОШ ,,Нада Пурић“) и Мина Лазић (7.р. ОШ ,,Владика Николај Велимировић“).

Код средњошколаца игран је Бергер турнир, а најуспешнији су били гимназијалци: Лазар Жујовић (6,5), Богдан Бадовинац (6) и Филип Дамњановић (4).